Religieuze feesten in april en mei

Religieuze feesten in april en mei

In april en mei vinden traditioneel heel wat religieuze feesten van verschillende godsdiensten plaats. Door de coronamaatregelen moeten we ze binnen het eigen gezin vieren.

Vier je Pasen? Doe je mee aan de ramadan? Binnenkort communie of lentefeest?
Vier dan enkel met je eigen gezin, zo redden we samen levens.
- het katholieke Paasfeest op 13 april
- het orthodoxe Paasfeest op 19 / 20 april
- de ramadan, die dit jaar loopt van 23 april tot 23 mei
- het Suikerfeest op 24 mei
- de maand mei: communie- en lentefeesten

Met de corona-epidemie die nog lang niet uit ons land en zéker uit onze provincie verdwenen is, is het belangrijk om nu vooral vol te houden en ons te houden aan de maatregelen. Hoe jammer we dat ook vinden, hoe groot het gemis van contact met familie en naasten ook is.

Alle religieuze samenkomsten en vieringen zijn verboden (enige uitzonderingen zijn begrafenissen en huwelijken onder strikte voorwaarden).
Zowat alle levensbeschouwingen voorzien alternatieven, zoals bijvoorbeeld livestreaming van diensten, lezingen, gebedsmomenten. Kijk voor livestreamings onder meer op:
- Rooms-Katholieke Kerk: kerknet.be
- Executief Moslims België
- Humanistisch Verbond
- Protestantse Kerk

Vier dit jaar enkel in je eigen gezin, waarmee je onder één dak woont. Samenkomen met familie of vrienden is verboden, ook thuis.
Vier van op afstand met familie of vrienden, iedereen ‘in zijn eigen kot’. Probeer eens via apps zoals Skype, Zoom, Whatsapp,… Neem videoboodschappen op, stuur elkaar brieven en tekeningen, …
Stel eventueel je feest uit tot een latere datum.

Ga je winkelen voor je gezin in het kader van Pasen, iftaravond,…? Hou je dan aan de regels. Hou er rekening mee dat het misschien drukker is in de winkel. Hou afstand en ga alleen winkelen, niet met het hele gezin. Informeer je of de winkel misschien ook werkt met bestellingen.

Ben je winkelier? Help je klanten dan om zich aan de regels te houden. Organiseer je op eventuele drukte.