Terugblik op bezoekerscijfers Beringen

Terugblik op bezoekerscijfers Beringen

Toerisme Beringen maakt de balans op van de atypische zomer: uit de bezoekerscijfers blijkt duidelijk de invloed van het coronavirus. De afgelopen maanden heeft de Vlaming zijn hectische levensstijl dan ook op quasi alle levensdomeinen moeten aanpassen en op ontdekking gaan in eigen buurt werd zo de nieuwe trend. Dat hielp de lokale toeristische attracties dan weer om de ‘coronaschade’ toch enigszins in te dijken.

Het klimcentrum Alpamayo ontving zo in juli en augustus 5873 geregistreerde bezoekers. Voor diezelfde periode waren het in 2019 nog 8629 klimmers. Het toeristisch onthaal registreerde in juli van dit jaar 10% minder bezoekers, in augustus zelfs 21% minder dan vorig jaar. Het Mijnmuseum had dan weer 4574 bezoekers de afgelopen twee maanden, t.o.v. 6320 bezoekers in 2019.

“De capaciteit van de attracties werd bijgesteld, zoals de veiligheidsmaatregelen dat voorschrijven, waardoor er sowieso minder bezoekers ontvangen konden worden. Maar de schrik om zich naar ‘binnenlocaties’ te begeven, was wel duidelijk voelbaar in de vakantiemaanden”, nuanceert schepen van toerisme Werner Janssen.

Er zijn ook positieve evoluties te noteren. De fietsverhuur steeg bijvoorbeeld met meer dan 100% naar 215 verhuringen t.o.v. 101 verhuringen in 2019. “Nieuw is dat er sinds dit jaar ook e-steps gehuurd kunnen worden. In juli en augustus noteerden we alvast 90 verhuringen”, vervolgt de schepen.

Het duikcentrum Todi noteerde voor zowel het duiken, als voor het snorkelen, een lichte stijging van 4% t.o.v. vorig jaar. “Opvallend aan de cijfers is dat er heel wat minder buitenlandse bezoekers werden geregistreerd, wat betekent dat de stijging aan bezoekers uit eigen land moet worden toegeschreven. Staycation slaat hier duidelijk aan!”, aldus de schepen.

De logiessector ten slotte, blikt ook met een goed gevoel terug op juli. Reserveringen kwamen vlot binnen en een aantal B&B’s waren volzet. Begin augustus kwam dan de verstrenging van de coronamaatregelen en de vaststelling dat ook Beringen veel besmettingen telde. Dat resulteerde in heel wat annulaties, waardoor de meeste logies terugvielen op een bezetting van 50%. Daar waar het Limburgs gemiddelde nog op 80% zat.

Schepen Janssen blijft positief: “We hebben heel wat activiteiten en evenementen moeten schrappen deze zomer, maar corona heeft ook creatief gemaakt. Er werd een alternatief programma uitgerold dat heel goed gesmaakt werd, zo goed zelfs dat een aantal van de producten bestendigd worden!”


Meer nieuws

Uitgelicht