Maatregelen voor onderwijs, academie en buitenschoolse kinderopvang

Maatregelen voor onderwijs, academie en buitenschoolse kinderopvang

Gisterenavond kondigde de Nationale Veiligheidsraad verregaande maatregelen aan om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken en de kwetsbare groepen te beschermen.

Deze maatregelen hebben ook een grote impact op het onderwijs. De Beringse scholen worden momenteel overstelpt met vragen van ouders, in het bijzonder over de opvang van de kinderen.

 

De lessen in alle basis- en secundaire scholen worden geschorst. Ook de lessen in de academie voor deeltijds kunstonderwijs, de Centra voor Volwassenenonderwijs en de Centra voor Basiseducatie worden geschorst.

Deze maatregelen gaan in op vrijdagavond 13 maart om middernacht. Ze gelden voorlopig tot en met 3 april. Daarna begint de paasvakantie.

 

Scholen blijven wel open en moeten opvang voorzien voor kinderen van ouders met ee job in de zorg- of veiligheidssector die nu niet gemist kunnen worden op het werk en voor ouders die voor opvang alleen beroep kunnen doen op de grootouders. Scholen zijn geopend tijdens de normale schooluren. De buitenschoolse kinderopvang blijft geopend zoals normaal. Grootouders vormen een kwetsbare groep dus het is ten stelligste afgeraden om kinderen te laten opvangen door de grootouders.

 

Voor kinderen waarvoor thuis opvang mogelijk is, voorzien de scholen een aanbod om thuis mee aan de slag te gaan. Op deze manier wordt het leerrecht gegarandeerd.

 

De leerkrachten blijven in dienstactiviteit en zullen helpen bij de opvang van de leerlingen of bij andere noodzakelijke activiteiten.

 

Wat de precieze gevolgen zullen zijn van de maatregelen voor onze scholen, kunnen we momenteel moeilijk inschatten. We zullen pas maandag zicht hebben op het aantal kinderen dat op school moet opgevangen worden en op het aantal leerkrachten. Op basis daarvan zullen de activiteiten op school ook bekeken worden.

 

Wat de stedelijke academie Muziek, Woord en Dans betreft, zullen ook alle toonmomenten, voorstellingen worden uitgesteld of afgelast vanaf 4 april t.e.m. 19 april.  

 

Vanuit alle scholen is er een rechtstreekse communicatie naar alle ouders. Het is belangrijk om als ouder deze communicatie goed op te volgen en voor meer informatie de directie van de betreffende school te contacteren. 

Uitgelicht