Stad Beringen zoekt taalmaatjes voor de zomer

Stad Beringen zoekt taalmaatjes voor de zomer

 “De coronacrisis laat ons op een creatieve manier nadenken over hoe we kunnen omgaan met ons activiteitenaanbod,” klinkt het bij schepen van samenleven Hilal Yalçin.
Een aantal bestaande activiteiten rond taalstimulering zoals de rekentaalbaden, instapuurtjes en vriendENtaal zijn moeilijk te realiseren volgens de geldende maatregelen. Toch vinden we het  belangrijk om in de zomervakantie taalstimuleringsprojecten aan te bieden. Zo kwam het project ‘Taalmaatjes’ tot leven. Dit taalstimuleringsproject ondersteunt kwetsbare, meertalige gezinnen met spelletjes en opdrachten. Het is een samenwerking vanuit stad Beringen in samenwerking met RIMO en andere partners binnen het Huis van het Kind.

 ‘Taalmaatjes’ zijn vrijwilligers, professionals of jongeren die wekelijks in contact staan met meertalige gezinnen. Via leuke opdrachten en spelletjes aan huis of digitaal bieden de vrijwilligers interactiekansen in het Nederlands aan. Dit gebeurt steeds op maat van het gezin en met respect voor de veiligheidsmaatregelen. De ontmoetingen vinden plaats via  raam- of stoepcontacten of indien gewenst via (video)-chat.
“Een taalmaatje is toegewezen aan een gezin en begeleidt dit gezin wekelijks 1 uur. Tijdens dit ondersteuningsmoment leggen we de focus op interactiekansen in het Nederlands door bijvoorbeeld taalspelletjes te spelen of interactief voor te lezen. Daarnaast ontvangen de gezinnen voldoende materiaal waar ze zelf mee aan de slag kunnen gaan. Er is een aanbod voor verschillende leeftijden uitgewerkt,” vertelt schepen Yalçin.

Voor de begeleiding van de gezinnen doen we een beroep op vrijwilligers. Wil jij een taalmaatje worden? Ben jij in goede gezondheid en vertoon je geen ziektesymptomen van Covid-19? Heb je zin om enkele gezinnen te begeleiden?

Laat ons iets weten via BeringenHelpt of beringenhelpt@beringen.be

  • Vink hierbij ‘Nederlands oefenen’ aan
  • Vermeld hoeveel gezinnen je wil begeleiden (minimum 2) en of je dit digitaal, aan huis of via de combinatie wil doen.
  • Je ontvangt nadien de contactgegevens van de gezinnen en je kan samen de contactmomenten inplannen wanneer het jullie past - Ieder gezin heeft recht op 1 contactmoment van een uur per week in juli en augustus.

 

Stad Beringen voorziet:

  • inhoudelijke ondersteuning
  • uitwisseling
  • het nodige spelmateriaal
  • beschermingsmateriaal
  • een vrijwilligersverzekering
  • een vrijwilligersvergoeding.

 

Met jullie hulp bezorgen we onze kinderen deze zomer leuke en leerrijke interactiekansen!

Uitgelicht