Stad Beringen rolt cameranetwerk uit in de strijd tegen vandalisme en straatracers

Stad Beringen rolt cameranetwerk uit in de strijd tegen vandalisme en straatracers

Politiezone Beringen/Ham/Tessenderlo ontving vorig jaar bijna 700 meldingen van vandalisme en onverantwoord gedrag in het verkeer. Het stadsbestuur van Beringen wil de problematiek aanpakken en rolt een uitgebreid netwerk van meer dan 30 camera’s uit om overtreders te kunnen vatten. Met de investering is meer dan 300.000 euro gemoeid. De eerste zeven camera’s zijn al geïnstalleerd aan het station van Beverlo en op be-MINE.

De camera’s moeten niet alleen het veiligheidsgevoel verhogen, maar ook de pakkans van overtreders vergroten. “Het gaat dan vooral om sluikstorten en vandalisme, maar ook straatracers en drifters willen we dankzij deze camera’s identificeren en bestraffen met GAS-boetes," zegt burgemeester Thomas Vints.

Na de eerste drie camera’s aan het station van Beverlo is deze week op be-MINE de volgende fase van het project gestart. De eerste vier camera’s daar houden een oogje in het zeil op het voorplein en de toegangsweg naar be-MINE Boulevard. Verspreid over de hele site komen er in totaal 31 camera’s te hangen. “De beelden worden daar niet alleen gebruikt om overlast aan te pakken of voor politieonderzoek, deze slimme camera’s kunnen ook verkeerstromen monitoren,” legt burgemeester Vints uit. “De camera’s worden geïntegreerd in het digitaal verkeersmanagement systeem dat later wordt geïmplementeerd op de site. Dat is een extra troef voor be-MINE, een site die zich steeds meer ontwikkelt als een populaire locatie voor allerhande evenementen.”

Om sluikstorters op heterdaad te betrappen, zet het stadsbestuur sinds begin dit jaar 5 verplaatsbare camera’s in. De strategie werpt zijn vruchten af. “Tijdens het eerste kwartaal werden maar liefst 74 overtredingen vastgesteld. De daders riskeren een GAS-boete die kan oplopen tot 375 euro,” besluit Vints. Als deze fase is afgerond, volgt er een evaluatie. Op basis daarvan wordt beslist waar in Beringen nog extra cameratoezicht nodig is.

De uitrol van het cameranetwerk gebeurt in samenwerking met s-Lim. S-Lim verenigt de Limburgse gemeenten om de regio te laten uitgroeien tot een smart region. De slimme cameratechnieken, die nu geïmplementeerd worden op be-MINE en aan het station van Beverlo, maken deel uit van dat project.

  

 

Uitgelicht