De Kolenspoor Speelkar, het ideale groepsspel dat historiek op een speelse wijze met elkaar verbindt!

De Kolenspoor Speelkar, het ideale groepsspel dat historiek op een speelse wijze met elkaar verbindt!

Het kolenspoor in Beringen, de oude spoorlijn tussen be-MINE en de kolenhaven, is tegenwoordig omgetoverd tot een openbaar landschapspark. Nu de brug over de Koolmijnlaan toegankelijk is, kunnen wandelaars en fietsers nog makkelijker deze verbinding maken. Het ideale moment om de Kolenspoor Speelkar te lanceren! De Kolenspoor Speelkar is een groepsspel op maat voor kinderen, maar ook volwassenen kunnen hun hart ophalen aan een reeks competitieve en inventieve spelen. Het verhaal van het kolenspoor, de koolmijn en de mijncité vormt inhoudelijk de rode draad van het spel.

“De ontwikkeling van de Kolenspoor Speelkar is ontstaan uit een samenwerking tussen verschillende partners. Dankzij de middelen van Erfgoedcel Mijn-Erfgoed hadden we de mogelijkheid om zelfs twee speelkarren te ontwikkelen. De Kolenspoor Speelkar is een koffer met verschillende groepsspelen die je moet uitvoeren langs het kolenspoor. Op die manier ontdekt men de erfgoedwaarde van het kolenspoor en krijgen de mensen op een speelse wijze de geschiedenis van het mijnverleden mee. Voor het ontwikkelen van de spelen hebben we een grote hulp gehad van de Scouts Beringen-Mijn. De Scouts van Beringen-Mijn zijn ontstaan uit de koolmijn van Beringen. Hun scoutslokalen liggen ook langs het kolenspoor. Vanuit deze historische en sociale verbondenheid hebben de scouts een Sporenspel bedacht waar jongeren op een speelse manier kunnen kennismaken met het leven en werken in de mijn. Het groepsspel wordt gespeeld op negen locaties langs het kolenspoor”, vertelt schepen van Cultuur en Erfgoed An Moons.

“De Kolenspoor Speelkar is van duurzaam materiaal gemaakt en in de kar bevindt zich het spelmateriaal en de handleiding. De Speelkar is makkelijk hanteerbaar en mee te nemen tijdens de wandeling langs het kolenspoor. Net als echte mijnwerkers vroeger, moeten de deelnemers een penning met nummer afhalen aan het Toeristisch Infokantoor. Vroeger was de penning een identificatie voor elke mijnwerker en kon men zien wie al dan niet ondergronds aanwezig was. Nu is het ook voor ons een hulpmiddel om te zien hoeveel mensen er op pad zijn met de Kolenspoor Speelkar. Groepen moeten de Kolenspoor Speelkar wel op voorhand reserveren en kunnen best een half dagje uittrekken om op pad te gaan met de speelkar”, aldus schepen van Toerisme Werner Janssen.

De Kolenspoor Speelkar is vanaf vandaag te huur bij Toerisme Beringen. Je kan deze reserveren via mail: toerisme@beringen.be of telefonisch: 011 42 15 52.


Meer nieuws

Uitgelicht