Mobiele camera's betrappen dit jaar al meer dan 70 sluikstorters

Mobiele camera's betrappen dit jaar al meer dan 70 sluikstorters

Stad Beringen pakt zwerfvuil en sluikstorten streng aan. Om daders op heterdaad te betrappen, zet het stadsbestuur sinds begin dit jaar 5 verplaatsbare camera’s in. “De inzet van de mobiele camera’s loont,” stelt burgemeester Thomas Vints. “Zo werden in het eerste kwartaal, louter op basis van camerabeelden, maar liefst 74 overtredingen vastgesteld.” De daders riskeren een GAS-boete die kan oplopen tot 375 euro.
 
“De inzet van de camera’s gaat daarenboven hand in hand met de inzet van gemeentelijke vaststellers en gemeenschapswacht-vaststellers,” vult schepen van milieu Tijs Lemmens aan. “Zij handhaven tal van overlastfenomenen op het grondgebied: van loslopende honden en hondenpoep tot fietsen over de marktzone. Ook hier stijgt het aantal vaststellingen. Zo werden er dit jaar al 38 inbreuken op de GAS-codex vastgesteld.”
 
Het aantal GAS-vaststellingen zal in de toekomst nog toenemen. De medewerkers geraken meer vertrouwd met de werking van de camera’s, waardoor ook de resultaten nog zullen verbeteren. Maar ook de inzet van gemeentelijke vaststellers en gemeenschapswacht-vaststellers wordt deze legislatuur nog uitgebreid.
 
Schepen Tijs Lemmens licht nog toe: “De stadsdiensten trachten samen met meer dan 80 vrijwillige mooimakers Beringen afvalvrij te houden. Het zou veel eenvoudiger zijn, mochten mensen simpelweg niet sluikstorten, want iedereen woont liever in een propere buurt.”
 
“De meeste Beringenaren volgen tijdens de coronacrisis de richtlijnen goed op,” besluit burgemeester Thomas Vints. “Ik wil onze inwoners bedanken en hen tegelijk vragen om vol te houden. Ook in deze moeilijke periode wordt zwerfvuil en sluikstorten niet getolereerd. Dat vertaalt zich in een verhoogde waakzaamheid en inzet op het terrein, zowel gemeentelijk als politioneel.”

Uitgelicht