Bibliotheekleden krijgen een stevige upgrade van hun digitale dienstverlening met de lancering van een nieuwe bibliotheekwebsite en uitleensysteem.

Bibliotheekleden krijgen een stevige upgrade van hun digitale dienstverlening met de lancering van een nieuwe bibliotheekwebsite en uitleensysteem.

“Bibliotheek Beringen en de meeste andere bibliotheken in Limburg hebben vanaf eind februari een nieuwe website www.beringen.be/bibliotheek . Hiermee trekken we volop de kaart van gebruiksgemak voor de leners. Info vinden over de bib, geïnspireerd worden om meer te lezen, ontleningen verlengen, … dat kan nu allemaal op één centrale plek en volledig aangepast aan gebruik op de smartphone,” zegt schepen Jessie De Weyer.

Naast een frisse nieuwe website, krijgt bibliotheek Beringen op 25 maart net als de meeste Limburgse bibliotheken ook een volledig nieuw softwaresysteem waarmee het uitlenen en innemen van boeken, het inschrijven van nieuwe leners en alle andere taken die dagelijkse kost zijn in een bibliotheek betrouwbaarder, makkelijker, gebruiksvriendelijker én goedkoper worden.
Om deze omschakeling naar het nieuwe bibliotheeksysteem te realiseren zal bibliotheek Beringen van woensdag 20 maart t.e.m. zondag 24 maart gesloten zijn.
Tijdens deze periode zal het niet mogelijk zijn de catalogus te gebruiken om de collectie te doorzoeken, om te verlengen of te reserveren.
Ook inleveren via de inleverbus kan dan niet. Vanaf 25 maart is de bib weer open en staat het bibliotheekteam terug klaar.

Nieuwe bibliotheekwebsite

Dé digitale plek om alles over de bib te weten te komen, de catalogus te raadplegen, materialen te verlengen en te reserveren, enz.
Voor bibliotheekgebruikers betekent dit een grote stap vooruit, ze vinden nu alles op één plek waar ze voorheen meerdere websites moesten bezoeken.
De website is nu ook volledig aangepast aan gebruik op de smartphone. Boekenlijstjes maken en beheren verloopt door de integratie in één centraal systeem een stuk vlotter.
Zoeksuggesties en filters werden gemoderniseerd en werken nu meer zoals gebruikers gewend zijn van webshops.

Nieuw bibliotheeksysteem

Over een periode van drie jaar tijd worden alle Vlaamse openbare bibliotheken aangesloten op het nieuwe systeem in golven van telkens ongeveer een half jaar per provincie.
Dankzij het nieuwe centrale systeem kunnen bibliotheken veel efficiënter werken. Ook hun onderlinge samenwerking kan een niveau hoger schakelen. Het nieuwe systeem zorgt meteen ook voor een vlottere dienstverlening in de bibliotheek.
Bibliotheek Beringen maakt deel uit van een samenwerkingsverband met een 25-tal Limburgse bibilotheken die gebruik maken van één gemeenschappelijke lidkaart: je betaalt in één van deze bibliotheken lidgeld en je kan gratis gebruik maken van alle andere bibliotheken in het samenwerkingsverband. Maar de samenwerking gaat nog net iets verder dan alleen de gemeenschappelijke lidkaart. Enkele grote onderdelen binnen het gebruikersreglement zijn gemeenschappelijk: de uitleentermijn, verlengen, rerserveren en de herinneringsprocedure.
Dit om het de bibliotheekbezoeker makkelijker te maken.

Op de planning

Cultuurconnect werkt momenteel ook aan een algoritme waarmee bibliotheekleden in de toekomst leestips op maat kunnen krijgen, geselecteerd op basis van inhoud van het boek, leenhistoriek en lezersprofiel.
Dergelijke nieuwe digitale diensten kunnen makkelijk geïntegreerd worden op het centrale systeem, dat op die manier wil uitgroeien tot een breed platform van nieuwe digitale bibliotheekdiensten voor de burger.

Uitgelicht