Stad Beringen plant meer dan 40.000 bloembollen

Stad Beringen plant meer dan 40.000 bloembollen

Beringen zal vanaf het voorjaar enkele bloementapijten rijker zijn. De stad plant, nog voor het einde van het jaar, zo’n 40.000 bloembollen verdeeld over meerdere locaties. Deze bloembollen worden niet alleen geplant voor het stimuleren van de biodiversiteit, via een specifieke bloembollenmengeling gaan we ook de strijd aan met de eikenprocessierups. Twee vliegen in één klap dus!

“De beplanting in de Nijverheidsstraat dient als proefproject voor het nagaan van het werkelijke effect van bloeiende bloemen op de aanwezigheid van de eikenprocessierups. Deze bloemen vormen in hun bloeiperiode een voedselbron voor allerlei insecten. Denk maar aan bijen, sluipwespen en gaasvliegen bijvoorbeeld. Deze insecten zijn de natuurlijke bestrijders van de eikenprocessierups waardoor de populatie van de eikenprocessierups zou dalen alsook de bijhorende (jeuk)hinder die ze met zich meebrengt. In het totaal zullen in de Nijverheidsstraat 14.000 bloembollen geplant worden.” aldus schepen Jean Vanhees.

Een tweede beplanting gebeurt op de rotonde van de Koolmijnlaan en de Mijnschoolstraat. Hier ligt de focus niet op het bestrijden en voorkomen van de eikenprocessierups, maar wel op het ten goede komen van de biodiversiteit en het esthetische karakter van de plaats. Op de rotonde komen 27.000 à 28.000 bloemen.

Daarnaast wordt ook het Park van de directeur in de bloemetjes gezet. De bloembollen die hier ooit geplaatst werden, zijn doorheen de tijd verdwenen.  Enkel de boshyacint en het lelietje der dalen doen het nog goed in het park. Daarom komt er beplanting van stinzenplanten om zo het park wat meer op te fleuren. Stinzenplant is een verzamelnaam voor bol-, knol-, en wortelgewassen. Een leuk weetje is dat deze stinzenplanten vanaf de 16e eeuw vooral werden geplant op buitenplaatsen van kastelen en landhuizen maar ook in parken.

Uitgelicht