Met de huisvuilzak naar het containerpark van Beringen

Met de huisvuilzak naar het containerpark van Beringen

Van 2 juli tot 28 september kunnen de inwoners van de gemeenten met een Limburg.net-recyclagepark en sommige gemeentelijke parken met hun huisvuil uitzonderlijk ook terecht op hun recyclagepark. Na het geslaagde pilootproject in Heusden-Zolder in 2018 wordt dit nu uitgerold over heel Limburg. Huisvuil stockeren bij warme temperaturen, het is een oud zeer dat elk jaar opnieuw opduikt. Vooral appartementsbewoners die genoodzaakt zijn hun vuilniszakken op het terras of in hun kelder te plaatsen, hebben er last van. Ook voor mensen die op vakantie vertrekken, is het soms moeilijk om hun huisvuil te stockeren of de buren te vragen om dit tijdig en correct aan de straat te zetten.
“In het verleden werd daarom al meermaals de vraag gesteld om tijdens de zomermaanden een wekelijkse ophaling te organiseren. Dit is echter praktisch en economisch niet haalbaar, waardoor er een alternatief werd gezocht. Dit werd gevonden in het openstellen van de recyclageparken voor het huishoudelijke afval tijdens de zomermaanden,” zegt Tijs Lemmens, schepen van milieu.
Aangezien de recyclageparken van Limburg.net de strikte voorwaarden van Vlarem dienen te respecteren, moest hiervoor eerst een aanpassing van hun milieuvergunning gebeuren. Limburg.net diende hiervoor een tijdelijke vergunningsaanvraag in bij de bestendige deputatie. Het college van burgemeester en schepenen adviseerde dit dossier op 12 juni 2019 gunstig.

Ter info:

Strikte voorwaarden op Limburg.net-parken 

Huisvuil zal op de recyclageparken enkel aanvaard worden onder strikte voorwaarden. Zo moet het huisvuil steeds in correcte bordeaux huisvuilzakken van Limburg.net worden aangeleverd. Daarnaast moet de gebrachte hoeveelheid huisvuil correct geregistreerd worden. Bezoekers die huisvuil naar het recyclagepark willen brengen zullen dit bij aankomst moeten aanduiden op de zuil en – indien men een andere te betalen fractie bijheeft - een aparte ronde moeten rijden op het park zodat de kilo’s huisvuil apart gewogen en geregistreerd kunnen worden.  Om geurhinder te voorkomen zullen de huisvuilzakken in een gesloten en lekdichte container van 1.100 liter op het recyclagepark worden opgeslagen en wekelijks worden geledigd. 

Op welke parken kan de burger terecht? 

  • Op volgende Limburg.net-parken zal er tijdens de zomermaanden huisvuil in bordeaux huisvuilzakken binnen gebracht kunnen worden:  Alken, Beringen, Borgloon, Diepenbeek, Diest, Genk-Noord, Halen, Ham, Hamont-Achel/Pelt (Heikesveld), Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lommel, Lummen, Maaseik, Nieuwerkerken, Peer, Pelt (Nolimpark), Riemst, Tessenderlo, Tongeren en Zonhoven.
  • Volgende gemeenten die in eigen beheer het park uitbaten zullen huisvuil inzamelen: Bree, Genk Bosdel, Hechtel-Eksel, Kortessem (enkel maand juli), Leopoldsburg en Zutendaal.  

Uitgelicht