Werelddiabetesdag doet be-MINE blauw oplichten!

Werelddiabetesdag doet be-MINE blauw oplichten!

Op woensdag 14 november krijgen de koel- en schachtorens op de be-MINE site een blauwe kleur. Ze worden uitgelicht om de Werelddiabetesdag van de Verenigde Naties onder de aandacht te brengen.

Over de hele wereld worden markante gebouwen rond het tijdstip van Werelddiabetesdag – 14 november – uitgelicht in het blauw, de kleur van de diabetescirkel. Zo ook in Beringen waar enkele gebouwen op de be-MINE site blauw kleuren.
“De stad wil op die manier de aandacht vestigen op de wereldwijde diabetesproblematiek die ook Beringenaren treft,” stelt schepen voor Welzijn Thomas Vints. “Meer dan ooit is dit noodzakelijk omdat het aantal blijft stijgen. Zowat elke 17 minuten krijgt iemand in Vlaanderen de diagnose van diabetes en het aantal diagnose neemt alleen maar toe.”

Exacte cijfers over het aantal diabetespatiënten in België zijn er niet. De diabetesatlas ondervangt dit echter voor een groot stuk en schat dat ongeveer 8% van de volwassen bevolking diabetes heeft. In aantal betekent dit ongeveer 1 miljoen inwoners van ons land. Wanneer we dit door trekken naar het aantal inwoners in Beringen - 46.000 ondertussen - zou dit betekenen dat circa 3.700 Beringenaren  diabetes hebben.
Verontrustend is ook dat steeds vaker jongeren de diagnose diabetes krijgen, in hoofdzaak door overgewicht dat op zijn beurt toegeschreven wordt aan te weinig lichaamsbeweging en verkeerde voedingsgewoonten.
Daarnaast is statistisch aangetoond dat mensen van Turkse en Marokkaanse herkomst een twee- tot zesvoudige stijging kennen.

“Als lokaal bestuur, maar ook vanuit de adviesraad Beringen Gezond, willen wij ons steentje bijdragen om de brede bevolking te informeren over diabetes,” laat schepen Thomas Vints weten. “Wij gingen dan ook met plezier in op de vraag van de Diabetes Liga West-Limburg om de koel- en schachttorens op de be-MINE site blauw op te lichten.”

Uitgelicht