Beringen, meer dan mijn stad

Lettertype vergroten?
aA aA aA aA aA
Zoek
Openingsuren
Contactinfo
OCMW
VorigeVolgendePrintenVerstuur linkReageer

Nieuws: Avonturenberg: een baken op de top


» meer nieuws


Het schepencollege heeft beslist om op de Avonturenberg een schuin baken te plaatsen. In het landschapsontwerp was dit voorzien maar tot op heden nog niet gerealiseerd. Voorbije maanden werd het ontwerp verder uitgewerkt. Dit baken zal zowel aan de Avonturenberg als aan de hele site be-MINE extra uitstraling geven.

De vormgeving is geïnspireerd (en refereert) naar de vroegere transportinstallaties die op de top van de mijnterrils stonden (zie foto’s hieronder). Het baken zal in rechte lijn komen te staan met het speellandschap en zal zo het speellandschap en het kolenplein op de top ruimtelijk met elkaar verbinden. Op de kam van de schuine mast komt een LED-lijn; zo wordt de huidige LED-lijn op het talud in hoogte doorgetrokken over een lengte van 20 m. In de mast worden spots ingebouwd die - in combinatie met de (uitgelaserd) vakwerkstructuur - van de mast een bijzonder lichtbaken moeten maken. Dit zal waarneembaar zijn vanuit 360°. Op de top van de mast worden spots voorzien voor aanstralen van het kolenplein. 

Overdag zal de mast een focuspunt zijn om naar de top te gaan, bij duisternis een baken voor de gehele site. De mast heeft een totale lengte van 20 meter en het hoogste punt van de mast bevindt zich ca 13 meter boven het niveau van het kolenplein. De mast wordt gebouwd in cortenstaal. De oriëntatie van het schuin baken wijst richting de andere Limburgse mijnzetels, wat de symboliek in zich kan dragen van Beringen be-MINE  als toeristische toegangspoort voor de Limburgse mijnstreek.

Het baken is een ontwerp van studiegroep Omgeving. De kostprijs van het project wordt geraamd op 85.000 euro. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met Infrax. Volgens planning zal het baken in de zomer van dit jaar op de top van de Avonturenberg staan.

In bijlage een impressiebeeld van het baken 's avonds.