Digitale Week start op 20 oktober

Digitale Week start op 20 oktober

Digitale Week start op 20 oktober

De Digitale Week is een jaarlijkse campagne om mensen digitale vaardigheden bij te brengen, ze mediawijs te maken en volop te laten genieten van de mogelijkheden van de digitale cultuur.

Test de mobiele arcadekast van Club 9

Games zijn verweven met de leefwereld van jongeren. “Dat is Jeugdhuis Club 9 niet ontgaan,” zegt Dave Schops, schepen van bibliotheek. “ Meer zelfs, het jeugdhuis kreeg het idee om jongeren via games op een creatieve manier cultuur te laten ontdekken. Daarom ontwikkelden ze met de hulp van gameontwikkelaars een arcadekast. De mobiele speelkast bestaat uit enkele installaties die focussen op creativiteit, samen spelen en het artistieke aspect. Test deze handgemaakte arcadekast uit in de bib, nog tot 31 oktober.”

Infosessie ‘Mediawijze (groot)ouders’ woensdag 18 oktober van 9.30 tot 12 uur

Welke wegen kinderen online verkennen, is en blijft voor hun ouders een raadsel. Ouders en grootouders denken dat hun (klein)kinderen sneller nieuwe dingen oppikken en zijn zich niet altijd bewust van de rol die zij zelf kunnen opnemen. Ze zijn vaak onzeker en hebben heel wat vragen over dingen als schermtijd, sociale media, games, privacy … Deze vorming informeert en sensibiliseert over deze mediawijze thema’s.

Kijk al eens op www.medianest.be

i.s.m. Linc vzw en de seniorenraad / gratis toegang / schrijf je vooraf in: T 011 45 08 10 of bibliotheek@beringen.be of aan de infobalie van de bib / bibliotheek Beringen

Infoavond ‘Cyberpesten ... pesten in een modern jasje’ woensdag 25 oktober om 20 uur

Jongeren goochelen met hun Facebookprofiel en via de chat stappen mensen van over de hele wereld hun leven binnen. Jammer genoeg loeren er ook negatieve interacties om de hoek, zoals het cyberpesten. Hoe gaan cyberpestkoppen te werk? Maar vooral: hoe kunnen we cyberpesten voorkomen? Wat moet ik doen als mijn kind of leerling belaagd wordt door een cyberpester? En wat als hij of zij zelf een pestkop is?

Deze vorming in samenwerking met Child Focus is gericht op de praktijk en biedt veel voorbeelden en filmpjes.

i.s.m. de Gezinsbond / gratis toegang / schrijf je vooraf in: T 011 45 08 10 of bibliotheek@beringen.be of aan de infobalie van de bib / bibliotheek Beringen

Infoavond ‘Iedereen reclamewijs, da’s wijs!’ donderdag 26 oktober om 20 uur

Reclame beperkt zich al lang niet meer tot radio- of tv-spotjes. Ook de online wereld staat bol van reclameboodschappen. Bovendien wordt het steeds moeilijker om reclame te herkennen. Toch hoeft reclame niet negatief te zijn. Het kan jongeren immers helpen om geïnformeerde keuzes te maken. Je leert verschillende reclamevormen herkennen, begrijpen en er kritisch mee omgaan. Zo kan jij je kind en jezelf reclamewijs maken.

i.s.m. de Gezinsbond / gratis toegang / schrijf je vooraf in: T 011 45 08 10 of bibliotheek@beringen.be of aan de infobalie van de bib / bibliotheek Beringen

Thuisloket: de stad bij jou aan huis

Attest van woonst, uittreksel uit het bevolkingsregister of een afschrift akte van geboorte nodig? Met enkele muisklikken kan je ze voortaan kosteloos in je mailbox ontvangen! In het thuisloket op www.beringen.be vind je aanvragen, afschriften en attesten waarvoor je je niet meer naar het administratief centrum moet verplaatsen. Alle documenten zijn digitaal ondertekend en uiteraard rechtsgeldig. Dit maakt deel uit van de verdere administratieve vereenvoudiging voor de burger en digitalisering van onze dienstverlening waarin we belangrijke stappen aan het zetten zijn. We brengen het thuisloket tot bij jou. “Om je kennis te laten maken met het thuisloket, brengen we het thuisloket naar je toe. In het administratief centrum, de bib en het dienstencentrum staat vanaf 20 oktober een pc waar je zelf je aanvragen kan doen. Ook op de markten van 20 oktober in Beverlo, 22 oktober in Paal en 25 oktober in Beringen-centrum, kan je het thuisloket uittesten,” legt Anne Wouters-Cuypers, schepen van communicatie uit.

Om met het thuisloket te werken, is het wel noodzakelijk dat je kan aanmelden met je eID. Hiervoor is, zeker bij een eerste aanmelding, een kaartlezer nodig. Daarom biedt stad Beringen deze aan gereduceerd tarief aan. Deelnemers van de workshop kunnen een kaartlezer kopen aan één euro. Aan onze loketten betaal je vijf euro.

Workshop: ‘Hoe werk je met het thuisloket?’

Tijdens een workshop maak je kennis met de voordelen van het thuisloket en leer je hoe je een aanvraag kan indienen. Je kan aan voordeeltarief ook een kaartlezer voor een elektronische identiteitskaart aanschaffen.

Dienstencentrum : 23 oktober van 13.30 tot 16 uur

Opleidingscentrum:    20 oktober van 13 tot 15.30 uur

15 november van 9 tot 11.30 uur

Bibliotheek Beringen: 21 november vanaf 20 uur

Inschrijven voor deze gratis workshops? Dat kan je telefonisch op  T 011 43 02 11 of  mail naar communicatie@beringen.be.

Doe zeker de test op www.beringen.be, want… jouw woonkamer is gezelliger dan onze wachtzaal!

Anne Wouters-Cuypers

schepen van communicatie

Dave Schops

Schepen van de bibliotheek


Meer nieuws

Uitgelicht